Keramikateljen
Om

OM

Lite bakgrund


Är uppvuxen i  Stockholmsförorten Tullinge under början av 70-talet.

Mitt första möte med keramik var på på "fria val" timmen i skolan, visste redan då att det var materialet för mig. Trots det skulle det dröja många år innan jag började min keramiska bana. Tog en sväng in i foto- och bildredigeringens värld  under 11 år innan jag insåg att det var dags att göra något annat.

Först ut var en konsthantverklinje på Oskarshamns Folkhögskola 2001 för att sedan flytta 62 mil norrut för att gå en fantasktisk keramikutbildning på Leksands folkhögskola. Var jag inte fast innan blev jag det nu. Mötet med en av de bästa, Mats Svensson öppnade ögonen att vägen till att bli keramiker inte behöver gå via de fina konstnärliga högskolorna utan det kan gå ändå.

Kärleken, inte bara till keramiken gjorde att jag var tillbaka i Oskarshamn för mitt sista och avslutande år 2003. 

Keramiken är en stor del av mitt liv men inte min huvudsakliga sysselsättning utan arbetar som utbildningskoordinator inom tillverkningsindustrin. Det är både frustrerande men samtidigt otroligt skönt att inte behöva leva på keramiken. Den får kosta lite, både i tid och pengar och nu när jag börjar närma mig medellinjen i livet, vill jag njuta av mitt skapande.


Mitt hantverk


Mitt formspråk insprireras mycket av naturens former och färger. Blandar traditionellt bruksgods i jordnära färger med skurpturala föremål i klara pasteller. Bygger gärna stort och drejar smått (eller tvärt om). Glaserar inte alltid hela godset utan låter lerans egen färg och struktur synas och skapa egna mönster.


De produkter jag gör är bruksgods i stengodslera så som muggar och skålar och större fat, men gör även föremål enbart för betraktelse så som mina vallmokapslar som finns både liggande och på armeringsjärn för att kunna placeras ute i trädgården. Arbetar också med reliefer och tryck på fat och kavlade föremål, som mina fiskfat men även naturens egna mönser från löv och blommor på fat och som dekor på kanter.


Eftersom jag inte arbetar heltid med keramiken producerar jag inte i mängd utan arbetar med unika föremål där varje produkt har tagit tid och engagemang.

Arbetar också ofta med beställningar från kund. Då kan jag lägga ner lite mer tid på att ge beställaren det den vill ha.

Har du en idé så är du varmt välkommen. Ta med en skiss eller en tanke så diskuterar vi fram en gemensam produkt och färgsättning.

Vid småländska solkusten


Ett stenkast från Oskarshamns centrum, har jag min ateljé i källaren i mitt funkishus. Drejskivan, knådbordet och ugnen samt en hel del hyllor med råvaror och färdigt gods samsas i ett trivsamt huller om buller.

 

Under utvalda tillfällen öppnar jag upp och breder ut mig i garaget men varmt välkommen att besöka min verkstadsateljé året om, när det passar dig.


Ring, sms:a till 070-4032823 eller skriv något via kontaktformuläret på nästa sida och hör med mig när jag kan öppna för just dig.

Du kan även skicka ett meddelande till @maricaskeramik eller Keramikateljén via messenger.